неділя, 19 лютого 2017 р.

«Ґудзик як один із засобів розвитку пізнавального інтересу та сенсорних еталонів старших дошкільників»

Тренажери з ґудзиків
Можна придумати не менш цікаві ігри для розвитку дрібної моторики, використовуючи звичайні гудзики.  Візьміть на озброєння дві ідеї «гудзикових» тренажерів, запропонованих нижче.
·  Нашийте кілька гудзиків різних кольорів і різного розміру на щільну тканину і дайте малюкові. Він буде їх крутити, м`яти, можливо, пробувати на зуб, вивчати кольору і форму (бувають навіть квадратні і овальні гудзики), що сприятиме його інтенсивному розвитку. Можете розмістити гудзики у вигляді малюнка (наприклад, квіточку або деревце).
·  Наступний тренажер - дидактична гра «Застебни гудзик». Він складніший, але діти із задоволенням включаються в цю нелегку роботу. Нашийте кілька яскравих гудзиків на зелену тканину - це буде галявина з квіточками. Виріжте з різнокольорових шматочків шаблони квітів і проріжте дірочку посередині кожного з них. Дайте завдання дитині «посадити квіточки на галявину», тобто пристебнути кожну квіточку до пришитим гудзиків.

Ігри з "будиночками" для гудзиків
Діти із задоволенням включаються в ігри, пов`язані із заповненням гудзиками різних шаблонів або проштовхуванням їх в отвори. Приклади таких ігор та занять подані нижче.
·  Візьміть пластикову або бляшанку з кришкою, зробіть в кришці два або три отвори різного розміру (під розмір гудзиків).
Видайте дитині набір гудзиків і розкажіть умови гри: проштовхувати у відповідні отвори гудзики різного розміру.
З щільного картону виріжте який-небудь предмет або композицію (наприклад, паровозик або квіточку в горщику). У малюнку акуратно виріжте круглі отвори за розміром гудзиків.
Запропонуйте малюкові прикрасити малюнок, поміщаючи в кожен отвір гудзик певного розміру.
Для зручності можна зробити все отвори однаковими і відібрати кілька гудзиків для них, щоб малюк переставляв їх, змінюючи кольору. Подібні розвиваючі ігри з ґудзиками можна придумувати з різними картинками нескінченну кількість разів.
Як бачите, розважати малюка не так вже й складно. Для захоплюючих і розвиваючих ігор підійдуть звичайні повсякденні речі, які є в кожному будинку - гудзики. Дитині цікаво практично все: він пізнає світ з широко відкритими очима і буде невимовно радий будь-якому вашому прояву фантазії. Майте це на увазі і включайте креативність на повну котушку. Тоді малюк точно з вами ніколи не скучити!


 Добірка дидактичних ігор

«Гудзикова мозаїка»
Мета:розвивати дрібну моторику рук, уяву. Вдосконалювати знання дітей про основні кольори, величину.
Матеріали: гудзики різних кольорів та величини, шнурівка





«Де чий будиночок»
Мета: розвивати дрібну моторику пальців рук, вдосконалювати вміння розрізняти основні кольори.
Матеріал: гудзики основних кольорів, контейнери.





«Добери за кольором»
Мета: розвивати дрібну моторику пальців рук, мислення, увагу, вдосконалювати вміння добирати гудзики за кольором
Матеріал:гудзики, шаблони.



«Пори року»
Мета: розвивати дрібну моторику, мислення, творчу уяву, мислення, вчити дітей добирати потрібні кольори, зображуючи дерева в різні пори року



«Ательє»
Мета:розвивати увагу, память дрібну моторику пальців рук, ознайомити зі способами пришивання ґудзиків.




«Прикрасимо ялинку»
Мета:розвивати творчу уяву, дрібну моторику пальців рук, виховавати естетичний смак.

«Добери за формою»
Мета: вчити добирати гудзики за формою,нанизувати,  розвивати увагу, мислення,дрібну моторику пальців рук
















Немає коментарів:

Дописати коментар